5 דרכים לעזור לילדכם עם ADHD

כיצד ניתן לסייע לילד שלכם להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז? ביקשנו מנוירולוג ילדים אמריקאי בולט לתת לנו את הטיפים הכי חשובים (והכי פשוטים),  שניתן ליישם בבית כבר היום

עופר מאיר

ילדים זה שמחה, אבל גם לא מעט עצבים (טוב, בסדר, הרבה עצבים): כפי שכל הורה יודע, ילדים אומרים ועושים דברים די מביכים או מעצבנים, כמו התפרצויות פתאומיות בגן השעשועים או סירוב תקיף ונחוש להיכנס למקלחת. החצי ה"מלא" של הכוס והנחמה שיש לנו, היא שרוב הילדים מתבגרים ומפסיקים לאט לאט עם אותן התנהגויות שמעוררות בנו כעס.

אבל זה רק אצל הרוב: בקרב כ-7%-10% מהילדים, ההתנהגות ה"ילדותית" ממשיכה גם לנוכח העלייה בגיל. התנהגות זו עשויה לכלול:

חוסר סבלנות בולט (מתקשה לחכות לתורו, עונה תשובה לפני סיום השאלה).

אימפולסיביות (מתפרץ לתוך שיחה או משחק, קם פתאום מהכיסא בכיתה, מתרוצץ בסיטואציות לא מתאימות).

וגם "אסטרונאוטיות" (הילד לא מקשיב גם כשמדברים אליו ישירות, נוטה לא לשים לב לפרטים, סובל משכחנות ופיזור דעת).

ילדים אלו עשויים להיות מאובחנים עם ADHD – הפרעת קשב וריכוז.

מה זה ADHD

ADHD (מאנגלית: Attention Deficit Hyperactivity Disorder; בתרגום חופשי: תסמונת הכוללת הפחתה בריכוז ובנוסף היפראקטיביות; בעברית: הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות) היא הפרעה נוירו-התפתחויות שמקשה על מי שיש לו אותה לשים לב, להקשיב ולהקפיד על ביצוע מדוקדק של הוראות.

דעתם של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז מוסחת בקלות: הם עלולים לאבד דברים בתכיפות גבוהה, להימנע ממשימות הדורשות מיקוד לאורך זמן (כמו שיעורי בית), להיות היפראקטיביים ולפעול באימפולסיביות.

במקרים רבים, ילדים עם הפרעות קשב וריכוז יכולים לסבול, בנוסף, ממצבים אחרים, כמו חרדה או דיכאון. כך, לדוגמה, הם עשויים להיות ב"היפר" של התנהגות – אבל גם, במקביל, להיראות מפוחדים או עצובים. למעשה, תסמינים של חרדה או דיכאון עלולים, לעתים קרובות, להסוות את הסימפטומים של ADHD.

ד"ר מקס ויז'ניצר הוא מומחה בולט לנוירולוגית ילדים בביה"ח האוניברסיטאי – University Hospitals Rainbow Babies & Children's Hospital בקליבלנד – אחד מבתי החולים לתינוקות ולילדים הנחשבים ביותר בארה"ב. ביקשנו ממנו לקבל טיפים מעשיים להורים לילדים עם ADHD.

"עבור הורים הנאבקים בבעיות התנהגות של ילד, הערכה מקצועית בהקדם האפשרי היא קריטית. אם לא יטופלו, ההפרעות שקשורות ב-ADHD עלולות להחמיר עם הזמן וגם להתקדם ולהגיע לגילאי הבגרות", אומר ד"ר ויז'ניצר.

מה ההבדל בין ADHD לסתם התנהגות ילדותית?

"ילדים הם בדרך כלל סקרנים ופעילים, אבל אם מאפיינים אלה מפריעים ליכולת של הילד לתפקד במצבים חברתיים ובית ספריים, אז אולי כדאי לדון בכך עם רופא ילדים, פסיכיאטר או נוירולוג".

"כל הילדים פורצים גבולות וגבולות חברתיים", מפרט ד"ר ויז'ניצר, "זה הופך לבעיה כאשר ההתנהגות שלהם היא מעבר למה שנחשב נורמלי, משום שיש להם בעיה בוויסות עצמי".

נוירולוג הילדים ממליץ לשים לב גם למצב הרוח של ילדכם – זאת מאחר שמחקרים מלמדים שב-60% מהמקרים, ADHD מופיע ביחד עם דבר נוסף, כגון חרדה, דיכאון, הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), הפרעה דו-קוטבית או הפרעה מתריסה מתנגדת.

חשוב לזכור שבכ-40% מהמקרים הילד יאובחן רק עם ADHD – אבל כאשר אנחנו מדברים על "תחלואה נלוויית" או על "הפרעות המופיעות יחד" (כמו לדוגמה: ADHD וחרדה) יש לתת תשומת לב מקצועית לכל הפרעה בנפרד וכמובן לשילוב ביניהן כפי שהוא בא לידי ביטוי אצל הילד עצמו.

אז כיצד תוכל כהורה לעזור לילד שלך? הנה חמש העצות שלנו:

טיפ 1: להכין שיעורי בית

אבחנה של ADHD מתבצעת בידי רופא התפתחותי, נוירולוג ילדים או פסיכיאטר. יש חשיבות מרובה להתרשמות שלך כהורה ולדיווח המדוייק שלך אודות הילד.

"שיעורי הבית" שלך לקראת הפגישה הם חיוניים: חשוב לספר על כל מוזרות, חריגה או בעיה התנהגותית שהיית עד לה או ששמעת עליה מהמורה, מהגננת או ממקורות אחרים – גם אם נראה לך שזה לא בהכרח קשור ל-ADHD.

"אם טכניקות הוריות רגילות לא עובדות לכם", הוא אומר, "זה יכול להיות רמז למשהו שכדאי לברר. למשל, אחרי התנהגות רעה הרבה פעמים אנחנו נותנים לילד פסק זמן כדי שיתקרר, בנוסח 'לך לחדר שלך ותחשוב על מה שעשית'. לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, לשבת בשקט ולהירגע לא תמיד עובד – להיפך, הם ירצו להסתובב ולהתהלך כדי לעבד את הדברים".

טיפ 2: לקבל אבחנה מדוייקת

ישנם מצבים שיכולים להיראות כ-ADHD, אך הם נובעים מבעיה אחרת לחלוטין (לדוגמה: הפרעות שינה בילדים ובייחוד הפרעת סיוטים). אבחון מדוייק יאפשר לטפל בבעיה שגורמת לתסמינים – ולא לבזבז זמן על אבחון שגוי.

ד"ר ויז'ניצר מדגיש כי אבחנה שגויה של ADHD יכולה להיות, למשל, במקרה של ילדים שהם מהצעירים בכיתה. "ילדים אלו", הוא מספר, "עלולים להיות מאובחנים בצורה לא נכונה עם הפרעות קשב וריכוז או בעיות התנהגות אחרות, מכיוון שהם פשוט פחות בוגרים מחבריהם לכיתה – וזאת למרות שאין להם שום בעיה".

הערכה מקצועית של ילדכם תכלול את הדברים הבאים:

  • היסטוריה משפחתית שלמה מכיוון שהנטייה ל-ADHD יכולה להיות משפחתית
  • מחלות ומצבים רפואיים שהילד סבל/סובל מהם
  • בדיקה גופנית לשלילת גורמים אחרים, כגון בעיות התפתחותיות
  • בדיקות עזר כגון בדיקות דם (לשלילת מצבים אחרים, לא לאבחון ADHD)
  • שאלון על התנהגות הילד
  • התבוננות התנהגותית בהקשרים שונים: בבית, בבית הספר ועם חברים ובני משפחה
  • הפניה למומחים אחרים

◄ טיפ 3: לקבל טיפול מותאם אישית

ב-ADHD אפשר לטפל באמצעים רבים, בהם, בין היתר: טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי, טיפול רגשי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) והדרכות הורים. הטיפול צריך להיות מותאם אישית לילד וכמובן להיות אפקטיבי ולשפר את המצב באופן מוחשי.

במקרים רבים, פסיכיאטרים ונוירולוגים של הילד מציעים תרופות להפרעת קשב וריכוז ADHD, כמו ריטלין (מתילפנידאט), פוקלין (דקסמתילפנידאט), אטנט (אדרל) ואחרות. תרופות אלו הן סטימולנטים (מעוררים) והן קיימות בפורמט של תרופה רגילה – כמו ריטלין 10 מ"ג וכן תרופה בשחרור מושהה (שפועלת כמה שעות) – כמו ריטלין LA וכמו ריטלין SR.

למרות שהסבל והמצוקה של הילד (וההורה) ניכרים לעין, ההחלטה לתת לו תרופות מעוררות, יכולה להיות לא פשוטה. כיום ניתן לבצע בדיקה גנטית, שבאמצעות דגימה מהרוק שלו, תאפשר לרופא ולכם לדעת איזה תרופה תהיה לו יעילה ואיזו תרופה עלולה לגרום לו לתופעות לוואי.

הבדיקה הגנטית להתאמת טיפול המובילה את התחום נקראת Genomind (ג'נומיינד). זוהי בדיקה מדעית, קלינית, שמנתחת את ה-DNA של הילד – ויכולה להחזיר 5 סוגים של תשובות:

  • חוסר התאמה גנטי של הילד לתרופות מעוררות (אז הפסיכיאטר יוכל להציע תרופות מקבוצה אחרת);
  • התאמה טובה של הילד לתרופות מעוררות (אז ניתן יהיה לצפות לתוצאות טובות מהטיפול);
  • תופעות לוואי שצפויות לילד עפ"י הגנטיקה שלו (במקרה כזה הרופא יוכל לבחור בתרופות אחרות, שלא יגרמו לתופעות לוואי);
  • המלצות למינונים אופטימליים המבוססים על קצב הפירוק הייחודי של התרופה בגופו של הילד – כך שניתן יהיה להתאים לו מינון אפקטיבי (שלא יהיה גבוה מדי – ויציף אותו; ושלא יהיה נמוך מדי – ולא יהיה כלל אפקטיבי);
  • ללא המלצות קונקרטיות מצב שבו לא ניתן לנבא באמצעות הבדיקה את תגובתו של הילד לתרופות, שכן לא נמצאו ב-DNA שלו מאפיינים גנטיים ייחודיים.

טיפ 4: גזרים במקום מקלות

כלל הזהב בהתמודדות עם ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הוא שבחים על התנהגות ראויה – במקום עונשים על התנהגות רעה. "ענישה אף פעם לא עובדת", אומר ד"ר ויז'ניצר, שדוחף לתגמולים ותמריצים להתנהגות חיובית, לעומת נזיפה ו"פסקי זמן".

"למשל", הוא מדגים, "אם הילד שלי הוא חובב כדורסל ואני רוצה שהוא יתנהג בנימוס בארוחה המשפחתית בחג, אני עשוי לומר, 'כל המשפחה באה הערב. אם זה יילך טוב – אז נלך יחד למשחק כדורסל'. יש הרבה יותר סיכוי שהוא יתנהג כראוי".

"פרסים ותמריצים חיוביים הם מה שמפעיל ילדי ADHD בצורה הטובה ביותר", הוא מסביר, "ולא – 'לך לחדר שלך'. גם כך ב-ADHD אתה פעמים רבות מתקשה ללמוד מניסיונך, אז ללכת לחדר לא יגרום לך 'לצרוב' את הלקח ולהבין שזו התנהגות לא רצויה".

הנוירולוג מדגיש כי שבחים והזדמנויות ליחסים חיוביים עם הורים, חברים ומורים הם כלים רבי עוצמה. בנוסף, מומלץ לתקף (לתת תוקף) את מאמציו של הילד ואת הניסיונות שלו להתקדם – תוך הפעלת כמה שפחות ביקורתיות ושיפוטיות.

טיפ 5: שגרה יומיומית רוטינית

החיים עם ADHD עשויים להיות מבולגנים, כאוטיים ומלאי הפתעות בלתי צפויות. זה כמובן נחמד ברמה מסויימת, אך עלול גם להיות מתיש. אפילו הילד עצמו עלול להתעייף מהשינויים הרגשיים וההתנהגותיים התכופים שעוברים עליו.

זו אחת הסיבות לחשיבותו של מבנה יציב, איתן ואמין לילד עם ADHD. מבנה כזה יכול לכלול, למשל: שעות שינה קבועות, מקומות ברורים לשים בהם את הדברים וסביבה מסודרת.

"לא תמיד הצעת בחירות חדשות ושונות באופן תכוף היא רעיון טוב", אומר ד"ר ויז'ניצר. "לפעמים שגרה יומיומית עקבית היא דווקא הדבר הנכון עבורם, שיאפשר להם להסתדר טוב יותר עם ה-ADHD".

שיתוף:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

האתר מכיל מידע ותכנים שונים בנושאי רפואה, בריאות וגנטיקה, שנועדו לספק מידע כללי. אין במידע ו/או בתכנים המופיעים באתר משום מתן עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, תחליף להתייעצות עם מומחה או מתן אבחנה בנוגע לטיפול במצב רפואי מסויים. לשם קבלת ייעוץ אישי יש לפנות להתייעצות עם רופא בתחום המומחיות המתאים. מבלי לגרוע מכלליות האמור, כל הסתמכות על התכנים המופיעים באתר ופעולה על פיהם נעשים על אחריותך הבלעדית והמלאה ולא תהיה לך כל תביעה ו/או טענה ו/או דרישה כנגד בעלי ומפעילי האתר או מי מטעמם, בגין נזקים הנובעים משימוש באתר זה. 

שיתוף ב linkedin
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
צור קשר
אם יש לך שאלות נוספות או במידה ותרצו לקבל פרטים נוספים, שלח/י לנו פנייה ואנחנו נדאג לחזור אליך בהקדם
ניקוי טופס